پر کردن دندان




مرکز آموزش دندانپزشکی

با مفاهیم پر کردن دندان و روش های صحیح پیشگیری و روند درمان آشنا شوید یا سئوالات خویش را مطرح و از پزشکان متخصص این بخش بصورت آنلاین پاسخ دریافت نمایید.


مطالعه بیشتر


بیشتـــر بدانیــم


اگر نگران سوراخ شدن یا کرم خوردگی دندان‌هایتان هستید، اگر هنگام مسواک زدن بعضی از دندان‌هایتان درد می‌گیرد یا دندان‌هایتان به سرما یا گرما حساس است، به احتمال زیاد دچار پوسیدگی دندان شده‌اید و باید برای پر کردن دندان به دندانپزشک مراجعه کنید. پر کردن دندان برای ترمیم آسیب‌دیدگی دندان و تسکین درد ناشی از پوسیدگی ضروری است. پر کردن دندان درمانی است که قرن‌هاست به منظور جلوگیری از کشیدن دندان و برای حفظ ساختار دندان پوسیده انجام می‌شود. پر کردن دندان یکی از پرکاربردترین درمان‌های دندانپزشکی در سراسر جهان است.


پر کردن دندان چیست؟


پر کردن و ترمیم دندان درمانی است که برای ترمیم پوسیدگی و بازیابی شکل و عملکرد معمول دندان آسیب‌دیده انجام می‌شود. حفره ناشی از پوسیدگی و ساییدگی دندان با مواد مخصوص پر کردن دندان پر می‌شود تا دندان حفظ شود، از بیشتر شدن پوسیدگی یا جدی شدن مشکل جلوگیری شود و دندان عملکرد طبیعی خود را بازیابد.

تشخیص ضرورت ترمیم دندان


فقط دندانپزشک می‌تواند پوسیدگی دندان و لزوم پر کردن آن را تشخیص دهد. دندانپزشک با آیینه دندانپزشکی سطوح هر دندان را به دقت معاینه می‌کند و هر گونه مورد غیرطبیعی را با وسایل مخصوص بررسی می‌کند. دندانپزشک در صورت لزوم از تمام دهان یا بخشی از آن عکس می‌گیرد. دندانپزشک درمان مناسب را با توجه به شدت آسیب ناشی از پوسیدگی انتخاب می‌کند.

انواع


پر کردن دندان انواع مختلفی دارد که دندانپزشک بهترین آنها را با توجه به محل دندان آسیب‌دیده، گستردگی پوسیدگی، حساسیت داشتن بیمار و بودجه بیمار توصیه می‌کند.

آمالگام

آمالگام یا پرکردگی نقره‌ای رنگ ترکیبی از سیلور، مس، قلع و جیوه است که ماده محکم و بادوامی را برای پر کردن دندان به دست می‌دهد. آمالگام ماده‌ای بادوام، با استفاده آسان و مقاوم در برابر ساییدگی است که در مقایسه با مواد دیگر ارزان‌تر است. آمالگام به دلیل رنگ تیره‌ای که دارد، برای ترمیم دندان‌های دور از دید و عقب دهان به کار برده می‌شود.

پر کردن دندان با مواد همرنگ کامپوزیتی

مواد کامپوزیتی همرنگ دندان از رزین آکریلیکی و ذرات شیشه مانند بسیار ریز تشکیل می‌شود. کامپوزیت در بین مواد ترمیمی بیشترین شباهت را به دندان طبیعی دارد. مواد همرنگ دندان دوام و مقاومت بالایی را در برابر شکستگی دارد، البته به شرطی که از آن برای پر کردن دندان‌های کوچک تا متوسطی استفاده شود که فشار جویدن متوسطی را تحمل می‌کند. مواد کامپوزیتی به ماندگاری و بادوامی مواد دیگر نیست، چون به مرور ساییده می‌شود.

سرامیک

هزینه پرکردن دندان با مواد سرامیکی یا پرسلن معادل هزینه استفاده از طلا است. این پرکردگی قبل از چسباندن به دندان در لابراتوار آماده می‌شود. سرامیک به دلیل انطباق با رنگ دندان و مقاومت بالا در برابر لکه شدن طرفداران بسیاری دارد.

گلاس آینومر

گلاس آینومر ماده‌ای همرنگ دندان است که به راحتی به بافت دندان می‌چسبد. گلاس آینومر به آهستگی و به مرور برای پیشگیری از پوسیدگی دندان در زیر و اطراف پر کردگی فلوراید آزاد می‌کند. از آنجایی که به خوبی می‌توان گلاس آینومر را همرنگ دندان تهیه کرد، این ماده ظاهری طبیعی به دست می‌دهد. با این حال گلاس آینومر برای دندان‌هایی که فشار زیادی را تحمل می‌کنند، توصیه نمی‌شود، چون به راحتی می‌شکند.

طلا

پرکردگی طلا در لابراتوار ساخته می‌شود و سپس با سیمان دندانپزشکی در محل حفره چسبانده می‌شود. طلا با بافت لثه سازگاری دارد و اگر به خوبی از آن مراقبت شود، بیش از ۲۰ سال دوام خواهد داشت. طلا بهترین ماده برای پر کردن دندان است، که البته گران‌ترین گزینه نیز است.

مراحل درمان


پر کردن دندان درمانی سریع و ساده است که طی ۵ مرحله زیر انجام می‌شود:

  1. دندانپزشک ناحیه اطراف دندان را با تزریق آمپول بی‌حس می‌کند تا بیمار کمترین دردی حین درمان حس نکند.
  2. دندانپزشک پوسیدگی را با دریل برمی‌دارد و سپس دندان را تراش می‌دهد تا آماده پر کردن شود.
  3. دندانپزشک ژل اسیدی به دندان می‌زند (اچینگ) تا مواد به خوبی به دندان بچسبد.
  4. گاهی با توجه به نوع پرکردگی لایه رزین روی دندان زده می‌شود و با تابش نور سفت می‌شود.
  5. در نهایت دندانپزشک دندان را پولیش می‌کند.

با این درمان ساده دندان ترمیم می‌شود و بیمار می‌تواند از دندان قوی جدید استفاده کند.

مدت زمان درمان


پر کردن هر دندان از شروع تا پایان تقریباً ۱۵ دقیقه طول می‌کشد. مدت زمان پر کردن دندان بستگی به این دارد که بی‌حس شدن دندان چقدر طول می‌کشد.

دوران بهبود و مراقبت پس از پر کردن دندان


دندان پس از از بین رفتن اثر بی‌حسی قدری سوزن سوزن می‌شود. تا ۲۴ ساعت پس از پر کردن دندان از جویدن غذاهای سفت یا جویدن مستقیم با دندان پر کرده خودداری کنید. سعی کنید غذا را با سمت دیگر بجوید. اگر دندان‌های هر دو سمت را پر کرده‌اید، غذاهای نرم و مایعات میل کنید.

دندان‌ها را دو بار در روز با خمیردندان فلوراید مسواک بزنید و بین دندان‌ها را یک بار در روز با نخ یا مسواک بین دندان تمیز کنید. به طور مرتب برای چک‌آپ و جرم‌گیری به دندانپزشک مراجعه کنید. چنانچه دندان‌ها مستعد پوسیدگی باشد، دندانپزشک سیلانتدندان را توصیه می‌کند تا با شیارپوشی دندان‌های آسیا از جمع شدن پلاک و پوسیدگی آنها جلوگیری شود. استفاده از دهانشویه فلوراید نیز از پوسیدگی دندان‌ها پیشگیری می‌کند.

ماندگاری پر کردن دندان


اگر چه بعضی پرکردگی‌ها سال‌ها روی دندان باقی می‌ماند، با این حال متوسط عمر آمالگام حدود ۱۲ سال است. پرکردگی کامپوزیتی چندان بادوام نیست.

ضرورت تعویض پرکردگی


پرکردگی دندان مادام‌العمر نیست و تغییر رنگ می‌دهد. پرکردگی کامپوزیتی همرنگ دندان لک شده و به مرور زرد یا تیره می‌شود. دندان و پرکردگی آن با جویدن غذا در معرض فشارهای شدید قرار می‌گیرد. حتی اگر هیچ مشکل دیگری نیز ایجاد نشود، بعضی پرکردگی‌ها به مرور ساییده می‌شود و باید تعویض شود. چنانچه مواد داخل دندان بریزد، ترک بردارد یا سوراخ شود، دندان باید مجدداً پر شود.

باکتری‌ها و ذرات غذا زیر پرکردگی ترک خورده یا سوراخ شده می‌لغزند و چون تمیز کردن زیر پرکردگی ممکن نیست، باکتری‌ها از این ذرات تغذیه می‌کنند و اسیدی را تولید می‌کنند که عامل پوسیدگی دندان است. پوسیدگی زیر پرکردگی قبل از آن که متوجه شوید گسترده می‌شود یا باعث درد می‌شود. به همین دلیل است که دندان‌های پر کرده نیز باید به طور مرتب معاینه و در صورت مشکل‌دار بودن پر کردگی مجدداً پر شود.

هزینه


هزینه پر کردن دندان به عامل‌های متعددی بستگی دارد که بعضی از آنها عبارت‌اند از:

  • نوع پرکردگی دندان، برای مثال پر کردن دندان با کامپوزیت معمولاً گران‌تر از آمالگام است، چون پر کردن دندان با مواد همرنگ به مهارت بیشتر، مواد گران‌تر و تجهیزات جدیدتر نیاز دارد.
  • دندانپزشک معالج
  • موقعیت کلینیک

تعداد سطوحی که نیاز به پر کردن دارد. برای مثال ممکن است یک دندان فقط یک سطح از آن پوسیده یا آسیب‌دیده باشد، اما در دندان دیگر یکی از سطوح یا تمام آن‌ها پوسیده یا آسیب‌دیده باشد.

تمامی حقوق این سایت برای کلینیک تخصصی دندانپزشکی یاس محفوظ می باشد.